Amning

Redan efter några månaders ammande kände jag att jag aldrig vill sluta. Började läsa på om amning och fick veta att Livsmedelsverket säger att en ska delamma tills barnet minst är ett år och WHO säger delamning till minst två år. Mycket intressant då de flesta jag känner har ammat tills barnet är max sex månader. Om en slutar amma för att en själv vill så självklart ska en göra det! Men inte för att omgivningen pressar en! 

Gick iaf med i en Facebookgrupp som är till för långtidsammande mammor och fick lära mig massa nytt och känner mig peppad att amma länge. Det känns som att amning är lite tabu vilket jag tycker är hemskt. Alltid ska en passa in i normen. I början får du absolut inte flaskmata, du ska amma till varje pris! Sedan får du inte amma för länge för det är äckligt! Men va?! Varför inte bara låta var och en göra det som de känner är bäst för dem och deras barn?! 

Min man är iaf helt stöttande i att jag vill amma så länge som Ellie vill. Men just nu känner jag att min gräns går vid tre år. Nu är det säkert någon som tycker att det är för länge men då undrar jag en sak; hur länge tycker du att ett barn får flaskmatas? Alltså tex dricka välling innan sovdags? Om svaret är tre-fyra år så kanske det är dags att tänka om gällande amningsgränsen. Att amma är ju faktiskt som flaskmatning, en flaska är gjord som ett bröst (nu tänker jag på sugdelen), varför skulle man då inte kunna amma istället för att ta till flaskan? Nu menar inte jag att det är fel att ge sitt barn flaska! Det jag menar är att det heller inte är fel att amma sitt barn. 


Det finns ju så mycket bra saker i bröstmjölk så jag känner inte för att ersätta det med välling eller gröt (om inte Ellie börjar vägra att amma men det känns långt bort), tex så ökar hormonet melatonin på nätterna vilket gör barnet sömnigt, det fungerar alltså som ett naturligt sömnmedel :) Amning utsöndrar även oxytocin vilket bland annat gör så smärttröskeln ökar, medan puls, blodtryck och stresshormoner sjunker och man får en känsla av ro. 

Positiva saker med amning och långtidsamning:
- Ju längre tid en mamma ammar desto mer minskar risken att hon drabbas av bröstcancer före klimakteriet (gäller efter barnet fyllt ett). 
- Amning ger barnet antikroppar och gör barnet mindre infektionskänsligt. 
- Amning förebygger senare övervikt hos barnet och bidrar positivt till hjärnans utveckling. 


Vill påpeka ytterligare en gång att detta inlägg är till för att peppa de som vill amma länge men kanske inte vågar pga vad omgivningen kan tycka. Skit i omgivningen, gör det du känner är bäst! Oavsett om det är amning, burkmat, blw, välling, gröt, egengjorda puréer etc. Du vet vad som är bäst för dig och ditt barn, stäng ute alla andra människors vet-bäst-åsikter. 
Källa: www.amningshjälpen.se

Flytt och burkmat

Herregud vad jobbigt det är att flytta. Trodde inte att vi hade så mycket grejer men ack så fel jag hade... Har varit i lägenheten från 17 till ca kl. 22 varje kväll denna vecka. Men snart bär det av mot nya lägenheten, måste jag tillägga att jag längtar?! :D 

Igår ploppade lite av Ellies vänstra framtand fram så nu har hon tre tänder <3 Lite kinkig har hon varit så jag förstod att något var på gång och mycket riktigt :) 

Idag fick hon smaka öring och grönsaker (burkmat) och det gillade hon inte. Jag har velat fram och tillbaka om vi ska köra blw (baby led weaning, barnet får äta själv och man börjar med att ge fingerstora bitar som barnet får gnaga på) eller inte och kommit fram till att vi blandar lite. Det blir ju så jäkla kladdigt när hon får äta själv och visst jag orkar med det när vi är hemma men är vi hos någon annan så går det bort. Då får hon puré istället :) Eller hon får för det mesta fortfarande bröstmjölk men i sinom tid är tanken att vi gör så. 5 dagar kvar!

Ja om fem dagar bär det av till vår nya lägenhet. Vi packar lite undan för undan så vi slipper stressa sista dagarna. Idag flyttar vi till min pappa, som är i Thailand. Så då slipper vi flyttkaoset, som inte uppstått än, men snart så... 

I Ellies bok om sig själv ska vi sätta in bilder på hennes allra första boende så igår fotade vi med panoramavy. Ser asmuppigt ut men då får man iaf med hela rummet på ett kort, perfekt! Bara köket kvar sen har vi de bilder vi vill :)
Såhär ser det ut:


Sovrummet

Vardagsrummet


jojohannas.blogg.se

Jag heter Johanna och är 27 år. Jag och min man fick vårt första barn den 2 juni 2014. Vår lilla familj består av mig, Nille (32 år), Ellie-Rose (0 år) och mopsen Freya. Här kan ni läsa om mitt liv som mamma och om min underbara dotter som är ögonstenen i mitt liv <3

RSS 2.0